Diversiteit | Blog CQtrainer
CQ trainer - Jeroen Jansen

Diversiteit

Staan we samen wel sterker?

Nu het einde van het jaar eindigt vind ik het een mooi moment om even terug te kijken. Mij viel op hoe mensen zich verbinden aan elkaar op basis van overeenkomsten in standpunten over de covid-bestrijding. Hoe men betrokkenheid vindt bij elkaar. En een groep waar je bij hoort is voor mensen wereldwijd altijd al belangrijk geweest. Zeker in tijden dat het leven minder voorspoedig verloopt. Het geeft je troost, steun, begrip en een gevoel van controle. En juist in die verbinding met de groep raken we afgezonderd van de andere mensen.


Alleen zijn we allemaal verschillend. Zelfs binnen de groep. In hoe we eruit zien, wat we voelen en mooi vinden, wat onze eigenaardigheden zijn en hoe we gemotiveerd raken. Niemand is hetzelfde, al denken we dat soms van wel. En dat is maar goed ook!


Want door die diversiteit kun je leren van hoe een ander met een vergelijkbare situatie omgaat. We kunnen juist als mens alleen leren van onze onderlinge verschillen. Zo kunnen we elkaar helpen in onze ontwikkeling.


Als we allemaal hetzelfde waren zouden we verstrikt raken in een onveranderlijke controleerbare Status Quo, wat de dood wordt voor geest, creativiteit, levenslust en liefde. Eeuwige slaap in geordende saaiheid van overzichtelijkheid. Dus frictie, onenigheid, conflict en weerstand is nodig om te kunnen genieten, groeien en liefhebben. Deze tegenstrijdigheid is wellicht het leven.


CQ verschillen leren
Photo by Belle Co from Pexels

Toegankelijke informatie eerst, het vreemde misschien later!

Wanneer we in het buitenland zijn, beseffen we allemaal dat het anders kan lopen dan verwacht. Andere omgeving met andere manieren, vraagt om geduld en anticiperen. Want de cultuur heeft zo’n impact daar en daarom loopt het niet allemaal even logisch voor je.


Wanneer we dan hier thuis op het werk zijn, denken we alleen dat dat binnen interculturele samenwerking niet meer van kracht is. Zoals in de begeleiding van statushouders of expats bijvoorbeeld. Want dan zijn we aan het werk en we houden graag werk & privé gescheiden. Dit is een hele idealistische instelling die in de praktijk helaas bedrogen uitkomt. Puur omdat we handelen vanuit onze ‘roots’ die we van kleins af aan hebben meegekregen. En de mens van nature conservatief toegankelijk informatie eerst verwerkt. Ongeacht waar ze vandaan komen. Dus ook de statushouders. Wat betekent dat het minder toegankelijke van de vreemde Nederlandse cultuur minder snel doordringt!


Dat wat jij toegankelijk vindt is niet voor iedereen dus hetzelfde. Sterker nog, er is meer verschil dan we erg in hebben. Deze diversiteit is cruciaal voor groei en innovativiteit.


Speel hier wijs op in. Probeer eens een vrijblijvende kennismaking met CQ om je eigen beeld te vormen. Ik kom graag langs voor die kennismaking of ontmoet online.


Ja maar hier is dat anders

© CQtrainer - Jeroen Jansen

Diversiteit gaat niet over wie er gelijk heeft

Ik werk met organisaties en bedrijven om het intercultureel inzicht te vergroten en de culturele ruis weg te nemen. Dit bespaart enorm ineffectieve programma’s en samenwerkingen. Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik kan vast helderheid in zaken brengen, die voorheen ongrijpbaar leken. Met CQ begrijp je elkaar beter!


Gisteren kwam ik in een gesprek op het onderwerp diversiteit. Daarin merkten we op dat de term diversiteit op veel manieren gebruikt wordt. Dit schept verwarring en daardoor mist het zijn doel. Diversiteit is in essentie om het herkennen en erkennen van verschillende perspectieven. Het ene perspectief is niet beter dan de andere. Ze zijn alleen anders. Dit kan zeer waardevol zijn omdat anderen je kunnen tonen wat jij niet opmerkt.

Het gaat dus niet om meningen of wie er gelijk heeft, want dan neig je naar de politieke arena te gaan. Ga geen strijd aan onderling maar luister naar elkaar en ontdek elkaar’s wereld.


diversiteit gaat niet om meningen
Photo by Matheus Viana from Pexels

© CQtrainer - Jeroen Jansen