Trainer voor culturele intelligentie
CQ trainer - Jeroen Jansen

Stacks Image 20
Stacks Image 22
Stacks Image 24

Zeg maar Jeroen


Ik ben een trotse vader van een scherpzinnige dochter en een pionierende zoon. En een geboren in Brabander. Mijn vader was degene die me al jong van andere culturen liet proeven. Door zijn reisverhalen, zijn internationale muzieksmaak en de uitbundige feesten die hij met mijn moeder organiseerde met allerlei culturele thema’s. Daarbij ontmoette ik van kleins af aan internationale zakenrelaties met ieders hun eigen kijk op het leven. Mijn grote 'wanderlust' moet daaruit geboren zijn. Er valt zoveel te ontdekken en er valt altijd wat te leren. Een leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Door mijn werkervaringen groeide ik uit tot een sensitieve en analytische cultuur-wizzkid die niets mooier vindt dan groepen mensen in beweging zetten. Aansporend op de intrinsieke motivatie in ieder zelf.

Stacks Image 33

Mijn cultuurkennis inzetten voor bedrijven & organisaties


In de ruim twintig jaar dat ik werkte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had ik contact met mensen van allerlei culturen. Zo ontdekte ik hoe groot de invloed is van de cultuur waarin je opgroeit op de manier waarop je de wereld ziet en benaderd. Zelf van waaruit interculturele conflicten ontstaan. Het zorgt in tal van situaties voor culturele ruis. Niet alleen in vluchtelingenopvangcentra. Ook in het dagelijkse leven. En dus ook op ons werk.


Binnen een professionele samenwerking kan culturele ruis voor onverwachte wendingen zorgen dat de best bedachte plannen uiteindelijk niet van de grond komen. Bovendien zorgt het voor veel frustratie. Vaak begrijpt niemand namelijk waar het precies mis gaat. Zo gaat veel tijd en energie verloren. En dat terwijl ik heb gezien dat culturele diversiteit binnen teams ook voor vitaliteit kan zorgen. Dat was voor mij de reden om eens te kijken hoe ik mijn kennis en ervaring met het werken van mensen uit allerlei culturen kan inzetten voor professionals, bedrijven en organisaties die hiermee kampen. Buitenlandse culturen vind je terug in het contact met collega's, cliënten, leerlingen, klanten, statushouders, expats en professionele relaties.

Workshops, trainingen en interactieve presentaties


Om te werken aan de bewustwording van culturele ruis geef ik presentaties en workshops over het gebruik van culturele intelligentie. Voor bedrijven en organisaties die hun culturele intelligentie structureel willen verbeteren kan ik ook een traject op maat opstellen. Ik zorg voor begrip door met mensen in gesprek te gaan en ze intrinsiek te motiveren. Het zijn immers de mensen die een verandering teweeg moeten brengen, niet een visiedocument of een nieuwe procesbeschrijving. Zo los ik interculturele knelpunten op en leer ik organisaties en bedrijven de diversiteit in hun teams optimaal te benutten. Niets is mooier dan mensen, hele teams zelfs, zo weer te zien groeien en leren van elkaar. Een nieuwe horizon zal zichtbaar worden. Maar ook help ik professionals in hun werk met buitenlanders. Hoe pak je dat nu goed aan zodat het ook werkt.


In het verleden deed ik al onderzoek naar het ontstaan van misverstanden in communicatie en samenwerking tussen mensen met verschillende culturele achtergronden in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Noorwegen en Nederland. Daarnaast gaf ik trainingen en workshops op intercultureel vlak in Nederland, Polen, Malta en Kroatië.

Stacks Image 51
Stacks Image 45
Vanuit het Arabisch word ik ervaren als fatsoenlijk, goed gemanierd, bescheiden, open minded, geleerd, lief, humoristisch.

Evaluatie-beoorderling deelnemers Meerdaagse training Office for Foreigners Poland: 5,62 / 5,71 op een 6 puntsschaal (35p.)

Evaluatie-beoordeling vergunninghouders op mijn KNS-Training: 4,88-4,96 op een 5 puntsschaal (102p.)
Lid van SIETAR Nederland & Europa
Stacks Image 68
Stacks Image 74
Gecertificeerde beroepstrainer bij NOBTRA
Stacks Image 70
Lid van IAC (worldwide)
Stacks Image 72