De Culturele Tegenpartij | Blog CQtrainer
CQ trainer - Jeroen Jansen

De Culturele Tegenpartij

Zo na de persconferentie over de nieuwe Corona-maatregelen valt me weer op hoe de gemoederen in Nederland opwaaien. Ik hoor meteen de “Tegenpartij” van Kooten & de Bie herleven. Eigenlijk heel Nederlands. Ik zal uitleggen hoe ik dat zie.

Nederlanders hebben wel altijd hun mondje klaar. Ze vinden het fijn om hun mening te verkondigen. Ze zullen wel eens zeggen hoe het zit. Als je hier bent opgegroeid vind je dat heel normaal. Als kind word je in school geleerd je mening te verwoorden. Het wordt een uitgangspunt dat je dat kan. Hierdoor kunnen we ook eindeloos vergaderen en gaan we in de uitvoering het beleid weer in twijfel trekken. We kunnen ook ongestraft onze mening uiten zonder een lijfstraf te vrezen. Dit culturele trekje versterkt wanneer de mening juist niet wordt gevraagd en van je verwacht wordt gewoon te doen wat wordt opgedragen. Dan kun je er zeker van zijn dat de “Tegenpartij” van zich laat horen.

De andere kant van dit klaagvolkje is wel dat ondanks grote onenigheid ze kan samenwerken en op internationaal niveau één groot Oranje front vormt. Even geen verdeeldheid door meningsuiting! Want onder al dat geklaag zijn we o zo trots op ons kikkerlandje. Maar daar mag je als Calvinist natuurlijk niet mee te koop lopen.

vrijheid van meningsuiting

© CQtrainer - Jeroen Jansen