Toegankelijke informatie eerst, het vreemde misschien later! | Blog CQtrainer
CQ trainer - Jeroen Jansen

Toegankelijke informatie eerst, het vreemde misschien later!

Wanneer we in het buitenland zijn, beseffen we allemaal dat het anders kan lopen dan verwacht. Andere omgeving met andere manieren, vraagt om geduld en anticiperen. Want de cultuur heeft zo’n impact daar en daarom loopt het niet allemaal even logisch voor je.


Wanneer we dan hier thuis op het werk zijn, denken we alleen dat dat binnen interculturele samenwerking niet meer van kracht is. Zoals in de begeleiding van statushouders of expats bijvoorbeeld. Want dan zijn we aan het werk en we houden graag werk & privé gescheiden. Dit is een hele idealistische instelling die in de praktijk helaas bedrogen uitkomt. Puur omdat we handelen vanuit onze ‘roots’ die we van kleins af aan hebben meegekregen. En de mens van nature conservatief toegankelijk informatie eerst verwerkt. Ongeacht waar ze vandaan komen. Dus ook de statushouders. Wat betekent dat het minder toegankelijke van de vreemde Nederlandse cultuur minder snel doordringt!


Dat wat jij toegankelijk vindt is niet voor iedereen dus hetzelfde. Sterker nog, er is meer verschil dan we erg in hebben. Deze diversiteit is cruciaal voor groei en innovativiteit.


Speel hier wijs op in. Probeer eens een vrijblijvende kennismaking met CQ om je eigen beeld te vormen. Ik kom graag langs voor die kennismaking of ontmoet online.


Ja maar hier is dat anders

© CQtrainer - Jeroen Jansen